WvL – Slagbomen

Nadat ik de containerkraan na drie jaar bouwen operationeel had op de autobaan en alle kleine technische problemen waren opgelost werd het tijd voor wat anders.

Na enige overpeinzingen kwam ik op het idee om slagbomen te maken die het in en uitrijden van de vrachtwagens bij de containerkraan in goede banen moet gaan leiden.

Na wat ruwe werkschetsen ben ik aan de slag gegaan met het project, als eerste de aandrijving voor de slagboom zelf. Ik had nog een paar vertragingskastjes op de plank liggen die ik tijdens een van de bezoeken aan de Intermodelbau in Dortmund had aangeschaft voor een paar euros.

(het zijn toevallig dezelfde vertragingen als die onder de containerkraan zitten)

Met een aantal oplopende maten van aluminium buisjes waren de slagbomen zelf snel samengesteld. Met wat vurenhout heb ik de basis voor de kast samengesteld.

De “vangpaal” bestaat een vuren paaltje van 1 x 1 cm met daar bovenop een omgezet strookje aluminium. De onderzijde van de kast en de vangpaal heb ik voorzien van een montageplaatje van 6 mm mdf om het geheel aan de basisplaat te monteren.

De basisplaat bestaat uit 2 mdf plaatjes die iets van elkaar af zitten, daarop is een derde plaat gemonteerd zodat er een sleuf aan de onderzijde ontstaat. Deze sleuf heb ik nodig om de bedrading van de besturing weg te werken.

Voor de besturing heb ik gekozen voor een “lichtsluis”. Na een beetje googlelen kwam ik uit op het zelfbouw setje PMK120 van Velleman. Na enig soldeerwerk waren de prints voorzien van de benodigde componenten, maar toen bleek dat de ontvanger print 4 mm te groot was om in de beoogde behuizing te plaatsen!

De oplossing was dichtbij, ik heb de print zelf gemonteerd tegen de slagboom kast en de lichtgevoelige LED in de oorspronkelijke behuizing. De zoemer op de ontvangerprint heb ik vervangen voor een relais (ja ze bestaan nog) om de motor aan te sturen.

De schakeling is zo ingericht dat de slagbomen volledig automatisch functioneren.

Om het geheel nog wat aantrekkelijk te maken heb ik er een “STOP” bord aan toegevoegd en er een boompje bij geplant

Na een jaartje hobbyen ben ik tevreden over het resultaat en hoop dat de slagbomen een toegevoegde waarde zijn op de autobaan.

 

model van Leo Hassing