WvL – Polly

Speelbootje "POLLY" – Het hoeft niet altijd duur te zijn.

De "Polly" heb ik gebouwd voor mijn dochter Pamela en is genoemd naar heer favoriete knuffel "Polly". Het was de bedoeling een makkelijk te manoeuvreren 'speelbootje' voor haar te bouwen, waar zij makkelijk mee kan varen op de evenementen die wij bezoeken.

Het ontwerp van de "Polly" is deels van andere modelbootjes en deels van een bestaande douaneboot afgekeken. De rest van dit bootje is ontsproten aan de fantasie van de bouwer.

Zo is het rompje gebaseerd op het rompje van de "Dolly" een modelbouwbootje dat door de Duitse fabrikant "Gruapner"wordt geleverd en dat u ook regelmatig in onze waterbak kunt zien rondvaren als brandweerbootje.

Met de opbouw voor dit bootje heb ik een tijdje zitten experimenteren. Verschillende ontwerpen van met name plezierjachtjes zijn de revue gepasseerd. Tot een van de leden van onze vereniging aankwam met foto's van de "Saarland", een Luxemburgse douaneboot. Hij was deze boot in zijn vakantie tegengekomen en heeft hem op de foto gezet. Op deze foto's (die u hier dan ook ziet) heb ik uiteindelijk de opbouw van de "Polly" gebaseerd.

Natuurlijk paste de romp en de opbouw niet zomaar zonder meer bij elkaar. Zo had de "Saarland" een verhoogd voordek (bakdek) en mijn rompje niet. Vandaar dat er nog de nodige fantasie van mij aan te pas is gekomen om tot het uiteindelijke eindresultaat te komen.

Het grappige van dit bootje is dat het bewijst dat modelbouw niet duur hoeft te zijn. Het rompje b.v. bevat alles bij elkaar nog geen € 5 aan materiaal. De kale opbouw kost zomogelijk nog minder. Natuurlijk komen hier nog wel de kosten bij voor b.v. beslag (dit zijn b.v. bolders, toeter, verlichting, relingwerk anker enz), de aandrijving en de zender. Ook de verf moet hierbij niet vergeten worden, altijd toch een aardig kostenpostje. Toch denk ik dat je dit bootje voor nog geen € 150 (in 2016) kan bouwen.

model van Ben Janssens